søndag den 17. april 2011

Radioskuffelse

Tænk, hvis det virkelig var nye radio-tider på vej i Danmark. Tænk, hvis den meget omtalte nye radio, 24syv, faktisk medførte et ægte monopolbrud.
Så kunne – jeg tillader mig at drømme, inden jeg vender tilbage til den grå virkelighed – private aktører for første gang tjene penge på at sende dansksproget radio, hvis indhold de helt frit sammensatte selv, og dermed levere det på radiosiden, som vi kender fra aviserne. Vi ville få mangfoldighed, måske oven i købet meningsmangfoldighed, samtidig med at vi fastholdt høj-kvalitets public service-radio.
For DR ville stadig, selv om de nu kun havde tre FM-radiokanaler til rådighed, have en seriøs taleradio-kanal og en kanal helliget ikke-kommerciel klassisk musik. DR’s to mere poppede radiokanaler, P3 og P4, måtte til gengæld fusionere. Ærgerligt, men til at leve med.
Man ville stadig kunne blive vækket af P2s morgenmusik, stadig kunne høre Morgenandagten, stadig høre P1-programmer, der tillod sig at være lange og seriøse. Alt sammen uden at skulle betale ekstra-licens i form af indkøb af en DAB-radio.
Jo, jeg drømmer, for det er det modsatte, der er ved at ske, hvad der efterhånden er gået op for de fleste med voksende lytter-frustration til følge: P1 og P2 lægges sammen til november, mens P3 og P4 som de DR-kæledægger de er, helt går fri for besparelser.
Public service-begrebet fortyndes med andre ord og DR’s direktion og bestyrelsesflertal bærer et tungt ansvar for denne beslutning, som kun to i bestyrelsen – herunder undertegnede – stemte imod.
Hvorfor der ikke var flere opinionsdannere, der protesterede, da denne skæbnesvangre afgørelse blev truffet i foråret 2010, holder jeg aldrig op med at undre mig over.

Hvad er det så, vi får til gengæld? Vi får angiveligt en konkurrent til P1. Det lyder godt, men med den eks-kommunistiske eks-DR-medarbejder, Jørgen Ramskov, i spidsen for kanalen, er der ikke lagt op til noget brud på meningsmonopolet.
Tværtimod. Jeg har personligt mere end svært ved at forestille mig, at 24syv med Lisbeth Knudsen – en højlydt modstander af regeringens kulturkamp - som overordnet chef, vil få program-værter der er mere borgerlige end Niels Krause Kjær, uanset hvor kvalificerede de måtte være.
Og hvad værre er: Vil kriteriet for den nye statsfinansierede kanal overhovedet være saglighed og seriøsitet? ”Vi vil gerne lave radio for dem, der er for gamle til P3, for unge til P4 og for moderne til P1,” har Knudsen udtalt. Vi vil ”favne bredt”.
P1 favner ikke bredt. Det er kun en lille del af befolkningen, der foretrækker P1 frem for P3og P4. Det gør bestemt ikke P1 ringere.
Men det er altså ikke bredt nok for Lisbeth Knudsens, hvis udmelding afslører, at hun i virkeligheden ikke ønsker, at 24syv skal konkurrere med P1 på seriøsitet. Ikke desto mindre udnævnes 24syv til at være P1-konkurrrent.
Det sidste kan få fatale konsekvenser for P1. For hvis det lykkes den falmet-røde Ramskovs radio at få flere lyttere end P1, så vil P1 meget hurtigt føle sig presset til at sænke overliggeren og gå på lytterjagt.
Vi vil få kortere programmer, smartere formater, færre specialister og flere overfladiske kommunikations-fikserede generalister. Kort sagt: Dårligere kvalitet, mindre public service.
Hvad har man i så fald opnået med det seneste års radio-ændringer?
Danmark har ikke fået et ægte radio-monopolbrud, men blot endnu en statsfinansiereret radiokanal, til gengæld er vi blevet begavet med mindre seriøsitet og mere pop på DR.
Var det virkelig det, vores sympatiske kulturminister drømte om?

Jyllands-Posten 16. april